Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Merhaba değerli öğrenciler, bu yazımızda sizlere “Ders çalışma programı nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabını vereceğiz. Yazımızı okuyarak yaptığınız hataları düzelterek kendinize uygun bir ders programı hazırlayabilirsiniz. Umarız ki yararlı olacaktır.
Öğrenciler ders çalışmak için istediklerinde her zaman bir engel onları alıkoyar. Arkadaşlarla vakit geçirmek, sosyal medyada dolaşmak, dizi/film seyretmek çoğu zaman ders çalışmanın önüne geçmektedir. Ancak kendinize bir çalışma programı hazırlarsanız ders çalışabildiğinizi göreceksiniz.
Plansız bir ders çalışma tarzınız varsa sosyal aktivitelere hiç vakit kalmadığını düşüneceksiniz fakat bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Çünkü kendinize uygun bir ders çalışma programı hazırladığınızda bolca boş vaktinizin kaldığını fark edeceksiniz.
Örnek bir çalışma programı için aşağıdaki butona tıklayarak “YKS Çalışma Programı” başlıklı yazımıza gidebilirsiniz.
YKS (TYT-AYT) Çalışma Programı
Ders Çalışma Programı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kendiniz tanımalısınız
Kendinize bir çalışma programı hazırlamaya başlamadan önce kendinizi tanımaya çalışmalısınız.
Günün hangi saatlerinde ders çalışırken daha fazla verim elde edersiniz? Zihninizin açık olduğu saatleri belirlemeye çalışın.
Günün hangi saatlerinde ders çalışmak için uygun vaktiniz var? Hafta içi okul saatlerini, gidiyorsanız, hafta sonu dershane ya da saatlerini çalışma programınıza eklemelisiniz.
Saatlik plan yerine günlük plan yapın
Daha önceden saatlik plan yaptıysanız hiçbir zaman uymadığınızı hep bir şeylerin ters gittiğini fark edeceksiniz. Çünkü saatlik programa uymak oldukça zor bir durumdur. Saatleri kaçırdığınızda ders çalışma motivasyonunuzun da düştüğünü göreceksiniz. Motivasyonunuzu yüksek tutmak için günlük plan yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Kendinize fazla yüklenmeyin
Sene başından beri üniversite sınavına hazırlandığınızı düşünürsek önünüzde çok uzun bir zaman olduğunu unutmayın. Bu nedenle bir günde birçok konuyu öğrenmek ya da binlerce soru çözmek için plan yapmayın.
Zor olan konuları birkaç günde belki birkaç haftada bitirebilir, kolay konuları ise bir günde iki konu şeklinde bitirebilirsiniz. Bunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Tam anlamıyla konuyu öğrenmeden diğer konuya geçiş yapmayın. Önemli olan çok ders çalışmak değil, verimli ders çalışmaktır.
Kolay derslere çok fazla vakit harcamak yerine bu dersler için daha fazla test çözebilirsiniz. Bu sayede vaktinizi zor konuları öğrenmeye harcayabilirsiniz.
Hafta içi ve hafta sonu planınızı ayrı yapın
Hafta içi okula gittiğinizi düşündüğümüz de hafta sonu daha fazla boş vaktiniz olacaktır. Çalışma planı hazırlarken ağır konuları hafta sonuna ayırın. Hafta içi okuldan sonra iki farklı derse vakit ayırmaya çalışın.
Sayısal dersleri ya da sözel dersleri üst üste çalışmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü Tarih’ten sonra tekrar Coğrafya çalışmak ya da Matematik’ten sonra Fizik çalışmak sizi bir yerden sonra sıkabilir ve ders çalışma veriminizi düşürebilir.
Odanızda kendi düzeninizi kurun
Çalışma planınızı hazırladıktan sonra ders çalışacağınız ortamın nasıl olduğu da oldukça önemli bir konudur.
Odanızı dağınık tutmaya özen gösterin. Aynı şekilde çalışma masanız da dağınık olmasın. Dağınık ortamlar ders çalışırken dikkatinizi dağıtacaktır.
Odanızda sizi motive edecek nesneler bulundurmaya çalışın. Örnek verirsek; gitmek istediğiniz üniversitenin fotoğrafı, olmak istediğiniz mesleğin fotoğrafı gibi.
Mola vakitleri belirleyin
Sürekli ders çalışacaksınız diye bir şey yok. Ders çalışırken 25 dakikada bir ya da 30 dakikada bir 5 dakika, 10 dakika molalar vermeyi unutmayın. Bu sürede zihninizi dinlendirerek ders çalışmaya daha verimli şekilde devam edebilirsiniz.
YKS (TYT-AYT) Çalışma Programı
Ders Çalışma Programı Hazırlama ile ilgili kafanızı kurcalayan herhangi bir soru varsa aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.